Szczupak

Szczupak (Esox lucius L.) jest rybą drapieżną zasiedlającą wody półkuli północnej (Ameryki Północnej, Azji i Europy). Odżywia się głównie drobnymi rybami, najczęściej osłabionymi i chorymi. Pełni ważną rolę naturalnego regulatora pogłowia mniejszych ryb, przede wszystkim karpiowatych. Dzięki dużej liczebności szczupak ma bardzo duże znaczenie w gospodarce rybacko-wędkarskiej. Jego mięso jest bardzo cenione i jest zaliczany do gatunków ryb wyborowych. Rybackie odłowy w naszych wodach śródlądowych wahają się około 250 - 300 ton, z tego duża część odłowu przypada na okres tarła. Wśród wędkarzy w wodach Polski jest najchętniej poławianą rybą, szacuje się, że połowy wędkarskie przewyższają wielkość odłowów prowadzonych przez rybaków. Osiąga bardzo duże rozmiary, oficjalny wędkarski rekord Polski wynosi ponad 24 kg.